Det första steget..

Efter många år av planering börjar det snart bli dags att kasta loss. Någon båt har vi fortfarande inte men vi har hittat några intressanta objekt nere i Spanien. Om några veckor är det dags att åka ner och inspektera en Jeanneau 37 från 2001 som borde kunna ta oss runt medelhavet under de närmaste åren.

Vägen hit har varit lång. Först att spara pengar, sluta jobba, avveckla firman, hyra ut huset, skaffa sig kunskap och erfarenhet om båt och navigation, ta hand om alla räkningar mm. Men det svåraste har varit att förbereda våra två katter Patsy och Jackie på de omställningar som väntar.

Afte many years of planning it is soon time to get into action. We do not have boat yet but we have found some interesting objects down in Spain. In a few weeks it is time to drive down and inspect a Jeanneu 37 from 2001 that probably could take us around the mediterranean the next few years.

It has been a long way to get here. First save money, stop working, quit the company, rent the house, to get knowledge and experience of navigation, take care of bills etc. But the most difficult thing has been to prepare our two cats Patsy and Jackie for the changes that will come.

söndag 2 mars 2014

Glacier 3000






Gstaads bästa off-pist hittar man i området Glacier 3000 som ligger högst upp i systemet vid bergspasset Col de Pillon. Kabinbanan tar en från 1500 meter upp till 3000 meters höjd och rakt under liften går en brant och spännande rutt rakt ner till parkeringsplatsen. Backen var naturligtvis avspärrad och just då jag skulle kliva över repet upptäckte jag att de övriga skidåkarna var utrustade med små fallskärmar! Jag beslöt mig för att ta ett åk i vanliga (svarta) backen först för att rekognosera då jag inte kunde se uppifrån vart spåren tog vägen och det fanns åtskilliga stup i närheten som var flera hundra meter höga. Mycket riktigt slutade skärmflygarnas spår ovanför klipporna där de kastade sig över kanten och seglade ner till snöfälten nedanför.

Men 30 centimeter lössnö är nästan omöjligt att motstå så snart var jag på väg ner för den nästan orörda sluttningen höger om toppstationen. Solen sken från en molnfri himmel och den mesta åkningen var rakt i fallinjen förutom en kort travers under klipporna vid mittstationen. Temperaturen låg hela dagen på behagliga -5 grader förutom efter tredje åket då det började tina upp nere i dalen. På bilden längst ner syns hur mycket snö det fanns nere på parkeringen och uppe på berget var det mera. Totalt har jag räknat ut att jag åkte ca 5.500 fallhöjdmeter och det var klart säsongens bästa skiddag! Hittills i alla fall..

The best place for off-piste skiing in Gstaad is found in the area of Glacier 3000 situated at the mountain pass of Col de Pillon. The cable car takes you from 1500 meters up to 3000 meters and just under the lift there is a steep and exciting route that ends down at the parking place. The entrance was naturally roped off and just when I was about to step over the rope I noticed that the other skiiers were all equiped with a small parachute! I decided to ski down the normal (black) slope in order to investigate first since I could not see all of the route and there were several vertical cliffs that were a few hundred meters high that needed to be avoided. As I suspected some tracks ended at the top of the cliffs were the paraskiiers jumped off the edge and sailed down towards the valley.

But 30 centimeters powder snow is almost impossible to ignore and soon I was skiing down the almost untouched snowfield att the right side of the top station. The sun was shining from a blue sky and most skiing was straight in the falline except for a short travers under the cliffs at the middle station. The temperature was around -5 degrees the whole day except for after the third run when it started to warm up down in the valley.  In the last picture you can see how much snow it was down at the parking and on the mountain it was much more. Totally I skiied around 5.500 vertical meters and it was clearly the best day of the season! So far that is..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar